Jackpot jackpot

För dubbelt så höga vinster

Svenska hundralapparSå brukar det stå när man deltar i en tävling som anordnas av exempelvis en tidning. Det bästa man kan vinna där är för det mesta en resa, men ibland finns det även möjligheter att vinna exempelvis en bil. Skatten för en sådan vinst blir för det mesta inte så hög. Men vad händer om man vinner flera miljoner, eller om man får in så mycket pengar på regelbundet spelande att man kan leva på det? Hur mycket får man betala i skatt då? Måste man betala nånting över huvud taget?

Vad gäller?

Det här är en fråga som har debatterats ett tag. Spelande på nätet har ju förekommit ett tag, vid det här laget, och det har framför allt gällt poker. Redan 2006 skrevs en uppsats som tar upp frågan om hur man ska beskatta inkomster från poker på nätet. Dittills hade vinster i poker betraktats som lotterivinster, alltså helt beroende på tur. Det gjorde dock även att man var tvungen att ha ett lotteritillstånd för att kunna arrangera en pokerturnering. Kring detta finns det en dom, som berör den pokerturnering som arrangerades i Grebbestad för några år sedan. Den ville Lotteriinspektionen stoppa, och ledamöterna i Högsta domstolen fick prova på poker för att kunna avgöra om det handlade om tur eller om skicklighet.

Att spela poker hos ett bolag inom EU och EES är befriat från skatt. Detta beror inte på den svenska lagstiftningen, utan på EG-rätten. Annars skulle inkomst från lotterier i utlandet ha varit skattepliktig. Vinster från spel utanför EU och EES beskattas med 30 procent, vare sig de erhållits online eller på ett fysiskt casino.